Wat is een bladveer?

Bij Hermans Verenfabriek vindt u alle soorten bladveren in allerlei vormen. Maar wist u dat het principe van de bladveer al gebruikt werd in de middeleeuwen? Toen al waren er mensen die machines bouwden en die gebruik maakten van dit type veer. Het is dus een van de oudste varianten van mechanische veren die berust op het principe van buiging. Kenmerkend voor een bladveer is dat ze gemaakt worden uit verenband. We gebruiken kleine toolings, plooibanken, CNC-machines of volgmatrijzen om de uiteindelijke vorm te creëren.

Wat zijn de toepassingen van bladveren?

Bladveren zitten in het veersysteem van uw auto. Maar bladveren kunnen ook veel kleiner zijn en komen in verschillende vormen en toepassingen voor. Ze fungeren dan als elastische scharnieren of rechtgeleidingen in precisiemechanismen.

Door de grote variëteit gebruiken heel wat branches bladveren. Voorbeelden zijn automobielindustrie, machinebouw, luchtvaart, huishoudelijke apparaten, fijnmechanica, enzovoort.

Nog meer voorbeelden van bladveren: in stroomgeleiding en schakelaars van fijnmechanische en elektrische apparaten zoals koffiezetapparaten en print- en kopieertoestellen.

Bladveren worden ook gebruikt als wapenklem, batterijveertje of klemmechanisme bij spotjes en ventilatiesystemen.

Onze tooling-afdeling ontwikkelt alle toolings in huis om deze bladveren te produceren.

Welke bladveren maken we?

We produceren bladveren van 0,20 mm tot 3 mm dik uit strip- of plaatmateriaal.

U hebt de keuze uit een brede reeks materialen:

  • Roestvast verenstaal (1.4310)
  • Ongelegeerd verenbandstaal C75 (1.1248)
  • Koperlegeringen zoals fosforbrons (2.1020/CuSn6), messing (2.0321/CuZn37) en berylliumkoper (2.1247/BeCu)
  • Ook exotische materialen zijn mogelijk. Vraag het ons!

Onze bladveren danken hun verende eigenschappen aan het vervormen van het basismateriaal, waarna er een thermische behandeling volgt. We produceren alle vormen dankzij onze hypermoderne machines en onze productiemethoden: laseren, plooien door middel van plooibanken, stansen en plooien met speciale toolings kennen voor ons geen geheimen. We ontwikkelen en produceren al onze gereedschappen in eigen huis.

In welke hoeveelheden en formaten kunt u bladveren bestellen?

We produceren zowel kleine als grote reeksen bladveren, meestal uit strip- of plaatmateriaal.

Maar we maken evengoed voor u één prototype bladveer.

Hebt u een lange of grote bladveer nodig? We stemmen zowel de verhouding in dikte en breedte van het materiaal als de vormgeving af op de verwachte veerkracht.

Vraag advies

Betrek ons van bij aanvang bij de ontwikkeling van uw bladveren. Door een kleine aanpassing maken wij uw bladveer misschien goedkoper zonder dat ze aan functionaliteit inboet. Zo bent u in staat uiterst budgetvriendelijk te werken.

Personaliseer uw artikel

Voor een gepersonaliseerd artikel dient u het tekstveld in te vullen.

Wachtwoord vergeten

Vul hieronder uw e-mailadres in. Indien uw e-mailadres reeds werd geregistreerd ontvangt u via mail binnen de 5 minuten een unieke resetlink om uw wachtwoord te wijzigen.
Indien dit e-mailadres beschikt is gekoppeld aan een account werd er een e-mail verzonden.